Hamilelerde Diş Tedavisi Ankara

 Hamile kalmaya karar veren anne adayının, hamilelik öncesi bir diş hekimine başvurması en doğru yaklaşımdır. Hamilelik öncesi diş hekimine gidildiğinde ileride oluşabilecek sorunlar engellenir. Örneğin küçük çürükler, hiç belirti vermeden hamilelik sırasında ilerleyerek ağrı oluşmasına yol açabilir. Fakat çürük daha başlangıç halinde iken hekim tarafından temizlenirse sorun ilerlemeden çözülmüş olur. Ayrıca gerekli görülürse yapılacak olan diş taşı temizliği, hamilelik sırasında hormonların etkisi ile ilerleyebilecek olan dişeti hastalıklarının da önlenmesini sağlar. Böylece, anne adayı hamilelik sırasında yaşayabileceği streslerden uzaklaşmış olur. Kliniğimizde hamilelik öncesi tüm kontroller yapılıp hamilelik öncesinde yapılması gereken tüm tedaviler gerçekleştirilmektedir.

   Gebelikte diş tedavisi yaptırılabilir mi?

 Hamileliğin ilk üç ayı, bebeğin organ gelişim evresi olan aylar olduğu için; son üç ayı da tedavi için gerekli olan pozisyonlarda anne adayının rahat olamaması nedeni ile zorunlu tedaviler dışındaki tedavilerden kaçınılmalıdır.

 Diş tedavileri için en uygun dönem olan dört, beş ve altıncı aylar tercih edilmelidir. Düzenli diş temizlikleri ve sık kontroller, bu özel dönemde, her zamankinden daha fazla önem taşır. Ankara hamilelikte diş tedavileri  kliniğimizde hamileliğin 3,4 ve 5. ayındaki anne adaylarının tedavileri gerçekleştirilmektedir. 

  Hamileyken diş röntgeni çektirmek sakıncalı mıdır?

 Zorunluluk yoksa bu işlem doğum sonrasına ertelenmelidir. Diş hekimliğinde kullanılan röntgen makinelerinde radyasyon çok düşük seviyededir. Koruyucu kurşun önlüklerle zorunlu hallerde röntgen çekilebilir.

  Gebelik süresince ağız ve diş sağlını korumak için neler yapılmalı?

 Yapılması gereken ilk şey çocuk sahibi olmaya niyetlenmeden önce bir diş hekimi kontrolünden geçerek hamilelik süresince oluşabilecek sıkıntıların önlemini almaktır. Diş çürüğü ve dişeti hastalığını önlemek için, dişler günde iki kez, florlu bir diş macunu ile en az 2 dakika etkili bir şekilde fırçalanmalıdır. Diş ipi kullanımı ile dişler arası da etkin şekilde temizlenmelidir.

 Gebelik dönemi anne adayları için hem psikolojik hem de fiziksel olarak hassas bir sürecin başlangıcı. Bu dönemde anne adayının değişen hormonal dengesi, bedeni kimi bakterilere karşı savunmasız hale getirebiliyor. Bu süreçte ağız içi mukozasının da etkilenmesinden ötürü ağız içi hijyenini sağlamak ve korumak da büyük önem taşıyor. Planlı gebeliklerde, gebelik öncesi diş taramasına girmek, varsa çürükleri tedavi ettirmek hamilelik sürecinin rahat ve sağlıklı geçmesine yardımcı olur.

  Gebelikte Çürük Dişler Bebeğe Zarar Verir Mi?

 Ağız içerisinde yer alan mikroplar sindirim yoluyla sürekli olarak vücuda yayılır ve mikroplar her daim önemli bir risktir. Bilimsel olarak diyabet hastalığı ve diş eti sorunları arasında bir ilişki söz konusudur. Yine gebelik dönemlerinin en önemli problemlerinden biri de “gebelik diyabeti” dir ve bunu tetikleme olasılığı bulunan riskleri ortadan kaldırmak gerekir. Diş çürüğünün en belirgin yansıması olan yoğun diş ağrısı da yine anne adayını zorlayacak bir başka etkendir.

  Gebelik Diş Sağlığını Nasıl Etkiler?

 Bu süreçte anne adayının vücudunda büyük hormonal değişiklikler yaşanır ve ağız içi salgılar bu değişikliklerden etkilenir. Ağız içerisindeki asit oranının artması diş dokusu ve diş etlerinin bazı zararlar görmesine neden olur. Diş eti şişmeleri, uyku kalitesinin bozulması, diş gıcırdatma, diş sıkma ya da eklem ağrıları da gebelik sürecinin etkileri arasındadır.

 Diş Taşı, tükürükle de birleşen yiyecek artıklarının mineralize olması sonucu oluşur. Gebelik sürecinde diş etleri eskiye kıyasla çok daha kolay ödem tutacağı için ağızda diş taşının oluşması da hızlanır. Yani hamileliğin hangi dönemi olursa olsun diş taşı temizliğinin yapılması ve aksatılmaması tavsiye edilir.

  Diş Ağrısı Olan Anne Adayları Nasıl Tedavi Edilir?

 Sorunsuz bir gebelik dönemi geçiren anne adaylarına her türlü tedavi işlemi yapılabiliyor. Ancak yine de anne adaylarını yormamak için acil ihtiyaçları gidermek ve ertelenebilecek durumda olan işlemlerin doğum sonrasına bırakmak da hekimler tarafından tercih edilebiliyor. Çocuğun radyasyondan etkilenmemesi için kırık benzeri akut durumlar dışında anneye röntgen çekilmiyor. Ancak düşük yapma, alerjik durum veya erken doğum riski taşıyan anne adaylarında muhakkak kadın doğum uzmanı onayı ile tedavi uyguluyoruz.

  Çürük Dişler Hemen Tedavi Edilmeli Mi? Hangi Durumlarda Doğum Sonrası Beklenmeli?

Annenin gebelik sürecini takip eden kadın doğum uzmanı hekim onay verdiği taktirde hamileliğin her anında diş çürükleri tedavi edilebilir. Yine de hamileliğin 3. ve 6. ayı arasında kalan dönemin diş tedavisi için en güvenli dönem olduğu yönünde.

  Gebelikte Kanal Tedavisi Yapılır Mı?

Günümüzün gelişen teknolojisinin bize sunduğu imkânlar ile hamilelikte kanal tedavisi gerçekleştirmek mümkün. Sadece anne adaylarına kanal tedavisi uygulanırken röntgen çekilmez. Diş çekimi, kanal tedavisi dahil her türlü tedavi gebelik döneminde de uygulanabilir. Fakat hastayı zorlayan acil ve riskli bir durum yoksa tedavi doğumun sonrasına da ertelenebilir.

  Diş Tedavisinde Anestezi Anne ve Bebeğe Zarar Verir Mi?

 Gebe hastalara diş tedavisi esnasında lokal anestezi uygulanır ve bunun sisteme geçip bebeğe zarar verecek kadar ilerleyebilmesi son derece düşük bir olasılıktır. Ve bu olasılık diş hekimleri tarafından yok sayılır. Çünkü doğum sonrasını beklemeden tedavi yapılıyorsa bu zaten tehlikeli ve acil bir durumdur. Tedavi edilmediği taktirde bebeğe ve anneye vereceği zarar anesteziden çok daha fazla olacaktır.

 Ankara hamilelerde diş tedavisi ve Ankara hamilelerde diş tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir veya ücretsiz muayene randevusu oluşturabilirsiniz.

  Adres: Öveçler Mahallesi , Çetin Emeç Bulvarı, Kabil Caddesi, No:3/A Çankaya / Ankara 

  Tel: 0531 694 51 41