ANKARA DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ

(DETERTRAJ)

  Diş Taşı (Tartar) Nedir?

 Diş Taşı temizliği diğer adıyla tartar temizliği detertraj olarak da bilinir. Diş taşları diş eti hastalıklarının, diş eti kanamasının ve ağız kokusunun temel sebebidir. Standart diş taşı tartar temizliğinde diş hekimi diş taşlarını ve diş yüzeyindeki biriken plakları temizler. Ardından da özel bir cila ile diş lekelerini çıkartmak ve parlatmak için cila yapar. Size nasıl diş fırçalamanız ve diş ipi kullanımı hakkında önerilerde bulunur. Ağız hijyeni eğitimi verir.

  Detartraj (Diş Taşı ve Tartar Temizliği) Nedir?

 Diş üzerinde oluşan kahverengi veya sarı renkte ki plaklara diş taşı ya da tartar denir. Diş yüzeyinde oluşan diş taşlarını temizleme uygulamasına, diş taşı temizliği ya da diş hekimliği dili ile detertraj denir. Dişlerde çürük oluşumunu engellemek için ve dişeti çekilmesini engellemek için belli periyotlar aralığında diş taşı temizliği yapılmalıdır. Diş taşı temizliği senede 1 kez ve her sene diş hekimi uygulamasıyla yapılmalıdır.

  Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

 Diş taşı temizliği sanılanın aksine acı veren ve korkutucu bir yöntem değildir. Diş taşı temizliği aynı zamanda tartar temizliği olarak adlandırılmakta ve tıp dilinde detertraj olarak da bilinmektedir. Diş hekimine gittiğinizde, ilk önce ağız içi muayene yapılarak, standart diş taşı temizliği mi yoksa diş eti hastalıklarında olduğu gibi daha ileri düzey bir temizlik mi yapılması gerektiğine karar verilmektedir. Diş sağlığımız, günlük hayatımızı olumlu olduğu kadar olumsuz yönde de etkilemektedir. Eğer dişlerimize gerekli özeni göstermezsek, ağız kokularının yanında diş taşı gibi estetik açıdan da bizi rahatsız eden bir durumla karşı karşıya kalabiliriz. Ağızdaki çeşitli diş eti rahatsızlıklarının en önemli sebebi olan diş taşı, temelde saydam ve yapışkan bir tabakadır. Dişlerin fırçalanmasından 4 ila 12 saat sonra oluşmaya başlayan bakteri plağı, tükürükle birleştiğinde ve temizlenmediğinde sertleşerek diş taşını oluşturmaktadır.

  Standart diş taşı temizliği genellikle anestezi gerektirmeden yapılan bir uygulamadır. İlk olarak diş hekiminiz, dişinizdeki artık, plak ve diş taşlarını dişlerinizin arasından ve diş eti çizginizden geçerek temizler. Diş taşı temizleme uygulamasında, diş hekimleri ultrasonik diş tedavi cihazları, tıbbi diş macunları ve bir takım diş hekimi aletleri kullanabilir. Diş taşı temizliği yaklaşık 30 dk. sürer. Titreşim oluşturan ultrasonik cihazlar ile başlanan diş taşı temizleme işlemi, tartarlar parçalara ayrılana kadar devam eder, bu arada ağız içerisine su püskürtülür. Büyük tartarların alınmasından sonra diş hekimi aletleri ile kalan diş taşları temizlenir ve cila işlemi (polisaj) de uygulandıktan sonra diş taşı temizleme uygulaması sonlanmış olur. Arkasından da özel bir alet yardımıyla her dişinizi parlatmak amacıyla polisaj yapar. Diş taşı temizliği genel olarak bu kadardır. Ancak hekiminiz gerek görülürse diş ipiyle bazı diş aralarınızı temizleyebilmektedir. Temizliğin ardından yapmanız gereken ise, düzenli bir biçimde ağız bakımı yaparak ağız sağlığınızı sağlamaktır. Böylece diş taşından büyük ölçüde korunabilirsiniz.   

  

  Diş Taşı Temizliği sırasında ağrı hissedilir mi?

 Diş Taşı Temizliği, kesinlikle ağrılı bir işlem değildir. Diş hekimi korkusu olan hastalarda bile kolaylıkla uyguladığımız ve hasta tarafında kolay tolere edilen bir tedavi olmakla birlikte kliniğimizde kısa sürede uygulanmaktadır.

  Diş Taşı Oluşumu nasıl önlenir?

 Diş Taşı Tartar oluştuktan sonra sadece diş hekimleri tarafından temizlenebilir. Dişlerinizi günde 2 defa doğru bir şekilde fırçalayıp  düzenli diş ipi kullanırsanız diş taşı oluşumunu önleyebilir veya geciktirebilirsiniz. Diş taşına engel olmanın en etkili yolu, düzenli olarak diş fırçalamaktan ve diş bakımını ihmal etmemekten geçmektedir. Diş fırçalamak ve gargara yapmak diş eti hastalıklarından korunma konusunda da başlıca çözümdür. Ancak bakteriyel diş plağı, diş taşına dönüştüğü andan itibaren, diş fırçalamak taşların gitmesi konusunda bir katkı sağlamamaktadır. Artık yapmanız gereken tek şey, bir diş hekimine başvurarak, diş taşı temizliği yaptırmaktır. Dişlerinizi düzenli bir şekilde fırçalıyor olsanız da, diş taşına engel olamayabilirsiniz, bu sebeple altı ayda bir diş kontrolü yaptırmanız sizler için faydalı olacaktır.  

  Diş etlerinde kanama olur mu?

 Dişlerinde ödem ve iltihap olan hastalarda bir miktar kanama olabilir. Fakat bu korkulacak düzeyde değildir. Temizlik işlem bittikten sonra devam etmez. Diş taşı tartar temizliği sonrası bir hafta içerisinde diş eti tekrardan pembe sağlıklı haline geri döner.

  Diş taşı temizliği ne kadar sürer?

 Diş taşı temizliği ortalama 30 dakika sürer. Diş taşının tartarın fazla yoğun olduğu hastalarda 2. Bir seansa gerek duyulabilir.

  Diş taşı temizliği ne sıklıkla yapılmalı ?

 Diş taşları diş eti hastalıklarının temel sebebidir. Bununla birlikte diş eti kanaması ,ağız kokusu ,dişlerde renklenme, kahverengi lekeler ortaya çıkar. 6 ayda bir diş hekimi kontrollerinde gerekli görüldükçe diş taşı (tartar) temizliği yapılması önerilir .Düzenli diş taşı temizliği yapılmaz ise dişlerin sallanmasına, diş eti sorunlarına, ağız kokusuna ve diş çürüğüne sebebiyet verebilir.

  Ağız kokusu ve Diş eti kanaması geçer mi?

  Sistemik bir hastalığınız yoksa diş taşı temizliği ile diş eti kaynaklı kanamanız ve ağız kokunuz geçecektir.

  Diş taşı temizliği sonrası hassasiyet görülür mü?

  Yoğun diş taşına ve diş eti çekilmesine sahip hastalarda diş taşı temizliği sonrası ilk gün hafif bir hassasiyet görülebilir . Bu hassasiyet kısa süre içerisinde geçecektir.

  Hamilelikte diş taşı temizliği yapılabilir mi?

  Hamilelik döneminde hormonlardan dolayı diş etleri daha ödemli ve kanamaya yatkındır. Kanama normale göre daha fazla olabilir fakat zararlı değildir Tercihen 3-6 ay arası dönemde diş taşı temizliği rahatlıkla yaptırılabilir.

  Diş taşı temizliği sonrası dişler beyazlar mı?

  Sigara çay kahve kaynaklı renkleşmeler diş taşı temizliği ve cila sonrası kaybolacak daha ferah bir görüntü oluşacaktır fakat diş tonu olarak daha beyaz bir diş yapısı istenirse diş beyazlatma önerilir. Diş beyazlatma tedavisiyle 4-5 tona kadar daha beyaz dişlere kavuşmak mümkündür.

  Ankara Diş Taşı Temizliği Fiyatları Ne Kadar?

  Ankara Diş taşı temizliği tartar temizleme fiyatı hastanın ağız içi durumuna, diş taşı yoğunluğuna göre farklılık gösterebilir. Detaylı fiyat bilgisi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 Adres: Öveçler Mahallesi , Çetin Emeç Bulvarı, Kabil Caddesi, No:3/A Çankaya / Ankara 

 Tel: 0531 694 51 41