ANKARA ORTODONTİ

  Ortodonti Nedir?

 Ortodonti, diş ve çenede meydana gelen anomalileri gideren bir diş hekimliği dalıdır. Ortodonti tedavilerinde dişleri düzeltmek, ısırma problemlerini gidermek, dişler arasındaki boşluğu kapatmak ya da dudak ile dişlerin uyumlu olmasını sağlamak için diş teli de dahil olmak üzere birçok araç kullanılmaktadır. Dişlerin görevlerini sağlıklı yapabilmesi, çene kemiğinde birbirleri ile uyumlu olarak konumlandırılmasına yönelik tedavileri gerçekleştiren diş hekimliği dalına ortodonti denir. Ortodonti tedavisinde uzmanlaşan diş hekimine ortodontist adı verilir.

  Ortodonti Tedavisi Neyi Kapsar?

 Ortodonti deyince genelde diş teli tedavisi akla gelse de ortodontinin çalışma alanı daha geniştir. Çapraşık ve ayrık dişlerin düzeltilip yeniden konumlandırılması, çene kapanış bozukluklarının tedavisi ve çene seviyesi farklılıklarının giderilmesi ortodontinin alanına girer.

 

  Ortodonti Tedavisinin Faydaları Nelerdir?

 Diş ve çene sağlığının korunması açısından ortodonti tedavisi büyük önem taşır. Çapraşık ve ayrık dişler ile çene kapanış bozukluğu zamanla tedavisi zorlaşan daha büyük problemlere neden olabilir. Ortodonti tedavisi ile sağlıklı şekilde konumlandırılmış dişler hem işlevini daha iyi yerine getirir hem de daha estetik görünür. Ortodontik tedaviler ile dişlerin düzgün bir şekilde dizilmesi, alt ve üst çene yapılarının düzgün ilişkiye getirilmesi sağlanırken hem yüz görünümünde daha estetik sonuçlar elde edilir hem de daha sağlıklı diş ve ağız yapısına kavuşulur. Ayrıca ortodontik bozuklukların neden olabileceği konuşma problemleri , çiğneme problemleri ve estetik problemler giderildiği için kişinin sosyal hayatına katkısı da büyüktür. 

  Ankara Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Ortodontide tüm tedaviler kişiye özeldir. Her hasta için özel olarak hazırlanan aparey’ler kullanılarak yapılır. Aparey, ortodonti tedavisinde kullanılan aygıtların genel ismidir. Sabit ve hareketli olabilen apareyler, tedavi planına göre ağız içinde veya ağız dışında kullanılır. Ark teli, braketler, lingual retainer, yüz maskesi, chin-cup, headgear gibi apareyler, ortodonti tedavisinde başlıca kullanılan aygıtlardır.

  Ankara Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Dişlerin belli bir plana göre kademeli şekilde hareket ettirilmesine yarayan diş teline, ortodonti tedavisinde ark teli denir. Diş teli tedavisi braketler ile birlikte gerçekleştirilir. Braket, dişlerin üzerine yapıştırılan, içinden tellerin geçirildiği apareydir. Diş teli braketlerin içinden geçerek birbirine bağlanmış olur. Hastanın dişlerindeki soruna bağlı olarak ortodontist tarafından yapılan tedavi programı ile dişlere kuvvet uygulanır. Tedavi ortalama 6 ila 24 ayda tamamlanır.

 

  Ankara Lingual Ortodonti (Gizli Tel) Nedir?

 Lingual ifadesi, ortodontide dişlerin dil ile temas ettiği iç yüzeyleri belirtmek için kullanılır. Lingual ortodonti dişlerin dışarıdan görünmeyen iç kısımlarına takılan diş teli ile gerçekleştirilen bir tedavi yöntemidir. Görünmez diş teli estetik beklentileri yüksek olan hastalara büyük kolaylık sağlamaktadır.

 Ankara Telsiz Ortodonti (Şeffaf Plak) Nedir?

 Diş teli tedavisini tercih etmeyen hastalar için şeffaf plak ile yapılan ortodonti tedavisi büyük rahatlık sunar. Bu tedavide kişiye özel olarak seri halinde üretilen ve dışarıdan kolay görünmeyen plaklar kullanılır. Şeffaf plaklar, özel durumlarda 1 ila 2 saatliğine ağızdan çıkarılabilir. Bu da hastalara sosyal yaşamlarında önemli avantaj sağlar. Dişlerin temizliğini yapmak diş teli takan hastalara göre daha kolaydır.

  Ortognatik Cerrahi ( Çene Cerrahisi) Nedir ?

 Ortognatik Cerrahi, erişkin insanlarda, alt çene ve üst çenenin birbirine normal pozisyonda konumlanmadığı veya dişlerin ağız kapalı pozisyondaken birbirleri ile oturmadığı durumlarda , çene ve diş pozisyonlarının olması gerektiği pozisyona getirilmesi için yapılan cerrahi işleme denir. Tedaviye başlamadan önce hastanın kafa grafileri ( panaromik, sefalometrik, üç boyutlu grafiler vs. ) çekilerek incelenir. Daha sonra detaylı bir konsültasyon (ortodonti uzmanı, çene cerrahisi uzmanı ve diş hekimi tarafından ) yapılır. Tedavi öncesi hastanın tedavisi hakkında kafasına takılan tüm soruları hekimleri ile paylaşması gereklidir. Tedavi hakkında detaylı olarak bilgilendirilen hasta, hekimleri ile tedavi planını takip eder.

 

  Ortodonti Tedavisinde Yaş Sınırı Var mıdır?

 Çocuklarda kalıcı ortodonti tedavisi için daimi dişlerin tamamı çıkmalıdır. Yani ortalama 12 yaşından sonra daimi ortodonti tedavisi yapılabilir. Kalıcı dişleri tamamlanmış herkes, üst yaş sınırı olmaksızın ortodonti tedavisi yaptırabilir. 8 ila 12 yaş arasındaki çocuklara ise koruyucu ortodonti tedavisi ile müdahale edilerek problemin büyümesi önlenebilir.


  Ortodonti Tedavisi Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

 Ortodonti tedavisine devam eden hastalar ağız ve diş temizliğine ekstra dikkat etmelidir. Tel ve braket takılan dişlerde gıda artıkları daha kolay birikir ve diş plağı oluşumunu tetikler. Doktorların önermediği bazı yiyecek ve içecekler vardır.  Genellikle yapışkan türü yani sakız, lokum gibi ürünler diş tellerine yapışabilir. Hatta tellerin çıkmasına ve oynamasına neden olabilir. Özellikle sert gıdalar ısırarak tüketilmemelidir. Havuç, elma, ayva gibi sert gıdalar bıçakla kesilerek yenmelidir. Kabuklu kuruyemişler dişlerle kırılmamalıdır. Sert meyveler ve yiyecekler ısırarak yenilmemelidir. Ayrıca temizlik ve ağız bakımı dikkat  edilmesi gereken  en önemli unsurdur. 

  Apareylerin Kırılması ya da Bozulması Durumunda Ne Yapılmalıdır?

 Diş telinin kopması, braketlerin kırılması ya da şeffaf plakların kaybolması durumunda vakit geçirmeden doktorunuzdan randevu almalısınız. Gecikme durumunda tedavi planlaması ve süresi uzayacaktır.

 

  Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Sürede Tamamlanır?

 Bir ortodonti hastasının başarılı bir tedavi süreci geçirmesi için ortalama 1,5-2 seneye ihtiyacı vardır. Uygulanacak tedavi yöntemi ve hastanın sahip olduğu özel ağız ve diş yapısı tedavi süresinde değişkenliğe neden olabilir. Süreyi etkileyen diğer bir faktör ise yaştır. Erişkin bir bireyin diş hareketi çocuk veya genç hastalara oranla daha ağır olduğundan sürede bu oranda biraz uzayabilir. 


  Ortodonti Tedavisine Nasıl Başlarım?

 Dişlerinizdeki çapraşıklıklardan şikayetçiyseniz ve ortodontik tedaviye başlamak istiyorsanız hemen bizi arayıp ücretsiz ortodonti muayene randevusu oluşturabilirsiniz.


  Ankara Ortodonti Fiyatları Ne Kadar?

 Ankara ortodontik tedavi fiyatları hastadan hastaya çok değişiklik gösterir. Tedavi ücretinizi daha detaylı öğrenmek istiyorsanız polikliniğimizde ücretsiz ortodonti muayenesi olabilirsiniz. Muayene randevusu almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 Adres: Öveçler Mahallesi , Çetin Emeç Bulvarı, Kabil Caddesi, No:3/A Çankaya / Ankara 

 Tel: 0531 694 51 41