ANKARA İMPLANT TEDAVİSİ

  İmplant Nedir? İmplant Tedavisi İçin Tanı Nasıl Konulur?

 İmplant Nedir? İmplant Tedavisi İçin Tanı Nasıl Konulur?

”İmplant nedir?” sorusuna kısaca; eksik olan dişlerin yerine yenilerinin getirilmesi diyebiliriz. Ankara implant tedavisini ayrıntılı biçimde anlatmak gerekirse, implant; genellikle çene içerisine yerleştirilen vida görünümlü bir yapay diş kökü ile yeni diş inşa edilmesine denir. Yapay diş kökünün üzerine yerleştirilen yeni diş, fonksiyonel olarak eski dişin yerine geçtiği gibi görünüş itibariyle de diğer dişlerden neredeyse ayırt edilemez.


 İmplantın kelime anlamı doku içerisine yerleştirilen demektir. Genel olarak titanyum kullanılsa da bazı durumlarda zirkonyum metalinden de yapılabilir. 20.yüzyıldan itibaren diş hekimleri tarafından kullanılan bu yöntem ile dişleri eksilen insanlar, kolaylıkla eski hayatlarına geri dönebiliyorlar. Dental implantlar, diş kökü vazifesi gören, kaybedilmiş dişlerin yerine basit bir işlemle uygulanan, titanyumdan üretilmiş özel vida sistemleridir. Çiğneme, konuşma, gülme gibi fonksiyonların konforlu bir şekilde yapılabilmesi, hayat kalitemiz açısından çok önemlidir. Çiğneme faaliyetleri anatomik olarak mükemmel bir şekilde geliştirildiğinden, tek bir diş kaybı bile hem çiğneme fonksiyonlarında azalmaya hem de psikolojik olarak moral bozucu sonuçlara yol açabilmektedir.

 Kaybedilen dişlerin yerine tedavi amacı ile yerleştirilen ve herhangi bir yan etkisi olmayan, doğal diş köklerinin yerini tutan titanyum vida sistemlerine implant adı verilir. Diş hekimliğinin temel amacı kaybedilen dişleri fonksiyon ve estetik olarak doğal dişlere en benzer bir biçimde yerine koyabilmektir. İşte bu noktada doğal diş yapısına en uygun tedavi alternatifi olarak dental implantlar devreye girmektedir. Diş implantları küçük bir dental prosedürle uygun pozisyonda çene kemiği içine yerleştirilir, birkaç aylık bekleme süresinin ardından üzerine estetik diş yerleştirilerek, kaybettiğimiz dişlerimizin hem fonksiyon hem de estetik olarak yerini alır. İmplant üzerine yapılan diş, doğal dişiniz gibi görünür ve doğal bir çiğneme fonksiyonu görür. İmplantlar sayesinde kaybettiğiniz dişlerin geri kazanılmasıyla; daha mutlu bir sosyal hayat ve her istenileni yiyebilmeye bağlı olarak daha sağlıklı ve dengeli beslenme sizleri bekliyor.

  Hangi Durumlarda İmplant Uygulanabilir?

 Tek diş eksikliklerinde, Çoklu diş eksikliklerinde, Tam dişsizlik durumlarında, Total proteze destek oluşturmak amacıyla uygulanabilir.

  İmplant Her Yaşta Uygulanabilir Mi?

 İmplantlar, çocukluk ve ergenlik dönemi dışında her yaşta uygulanabilir. İmplant uygulamalarında üst yaş sınırı yoktur. Çocukluk-ergenlik dönemindeki hastalarımıza implant uygulaması yapılabilmesi için kemik gelişiminin tamamlanmasını (kız çocuklarında 16-17 yaş, erkek çocuklarında 17-18 yaş) beklememiz gerekmektedir.

  İmplantlar hayat boyu ağızda kalabilirler mi?

 İlk hastalar 25 yıldan fazla süredir implantlarını başarı ile kullanmaktadırlar. Bu sürenin uzunluğu bireyin genel sağlık durumu, implantın günlük bakım ve temizliği gibi birkaç etkene bağlıdır. Yine de tüm diğer tıbbi müdahalelerde olduğu gibi cerrahi prensipler açısından hayat boyu garanti vermek etik değildir.

  İmplant operasyonu sonrası dikkat edilmesi gereken durumlar nelerdir?

  1.İşlemden sonra iki saat yemek yemeyiniz. İlk 24 saatte çok sıcak, çok soğuk gıdalar yemeyiniz, ılık ve sıvı gıdalar tüketiniz. Portakal suyu, kola benzeri yoğun asit içeren içecekler içmeyiniz.

  2. İmplant operasyonu sonrası en az 48 saat sigara ve alkol kullanmayınız.

  3. İşlemden sonra ilk 48 saat sızıntı şeklinde kanama olması normaldir. Size verilen tamponu operasyondan itibaren 1 saat sıkıca ısırınız. Ağzınıza gelecek kanı emip, tükürmeyiniz. Kanamanızın devamı halinde yedek tamponları kullanabilirsiniz. Çok şiddetli kanama durumunda vakit geçirmeden hekiminiz ile iletişime geçiniz.

  4. İmplant operasyonunu takiben ilk 24 saat fırçalama yapmayınız. İlk gün ılık suyla gargara yapabilirsiniz. 24 saatten sonra yumuşak bir fırçayla dişlerinizi fırçalayınız. Operasyon sonrası gelişebilecek enfeksiyonları kontrol altına alabilmek için ağız hijyeninize son derece özen gösteriniz.

  5. İşlem sonrası uyuşukluğunuz uzun süre devam edeceğinden dudaklarınızı ve dilinizi ısırmamaya dikkat ediniz.

  6. İmplant operasyonu sonrası ilk 48 saatte nadiren de olsa şiddetli ağrı ve şişlik gibi durumlarla karşılaşılabilmektedir. Doktorunuz tarafından önerilen ilaçlar varsa özenle kullanınız. Şiddetli şişlik durumunda hekiminiz ile iletişime geçerek, kontrole geliniz.

  7. Operasyon sonrası ilk 24 saat soğuk kompres uygulayınız.

  8. Operasyon bölgesine uygulanan dikişlerin 7-10 gün içinde alınması gerekmektedir.

  9. İmplant operasyonu sonrası çok nadiren de olsa yüz ve boyun bölgesinde hematom adı verilen, yumuşak dokular arasına kan birikmesiyle meydana gelen morluklar oluşabilir. Böyle bir durumda doktorunuzu haberdar ediniz.

  10. Alt çenede yapılan implant operasyonları sonrası çok nadiren de olsa alt dudak bölgesinde geçici veya kalıcı uyuşukluklar izlenebilmektedir. Böyle bir durumda karşılaştığınızda doktorunuzla iletişime geçerek kontrole geliniz.

  11. İşlem sonrası çok nadiren de olsa uygulanan lokal anesteziye bağlı olarak, erken veya geç dönemde (24 saat içinde) alerjik reaksiyonlar izlenebilmektedir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda acilen doktorunuzla iletişime geçiniz.

  İmplant Tedavisi İçin Tanı Nasıl Konulur?

 İmplant teşhisi ve planlaması için görüntüleme cihazları kullanılır. Tıpkı bir yeriniz kırıldığında çektirdiğiniz röntgen gibi dişlerinizin de doğru ve hızlı teşhisi için iyi bir röntgen cihazına ihtiyacı vardır. Hastanın kemiği implant yapılabilecek durum da mı, nereye implant uygulanması gerekiyor, calışma mesafesi ne kadar veya hangi boy ve hangi tip implant kullanmak gerekir gibi soruların cevabı görüntüleme cihazları ile bulunur.

Özellikle 3D Dental Tomografi ile alınan görüntülerde kemiğin durumu, konumu, kemik yoğunluğu, kret kemiğinin kalınlığı, mandibular kanala kadar olan kemik mesafesi, sinus tabanına olan mesafe gibi anatomik unsurlar en doğru şekilde belirlenir ve ölçülür. İmplant tedavisinden önce yapılan bu adım hastanın tedavi sürecinde çok büyük bir rol oynar.


  İmplant Sonrası Ağrı Olur Mu? Kaç Gün Sürer?

 İmplant sonrası ağrı konusu bu işlemden faydalanarak eksik diş probleminden kurtulmak isteyenlerin gündeminde yer alıyor. Eksik dişlerin tamamlanması için günümüzde en çok tercih edilen uygulamaların başında implant geliyor. Özellikle takılıp çıkarılabilme özelliği taşıyan protez dişleri kullanmak istemeyenler için bu seçenek çok daha cazip olabiliyor. İmplant uygulamaları tek bir diş eksiğinin olması durumunda tercih edilebileceği gibi birden fazla sayıda diş eksiği olması durumunda da devreye girebilen bir işlemdir. Elbette bu materyalin hangi maddeden yapıldığından ağrının kaç gün sürdüğüne kadar pek çok sorunun yanıtı merak ediliyor. Bu konuları hemen detaylı bir şekilde ele almaya başlayalım.

     İmplant Yerleştirilmesi Sırasında Ağrı Hissedilir Mi?

 İmplant uygulamalarında ağrı genellikle işlemin sona ermesi ve anestezi etkisinin sonlanması ile birlikte çok hafif düzeyde yaşanabiliyor. Yani implant sonrası ağrı olabiliyor. Ancak ağrının her 10 hastadan 1’inde görüldüğünü belirtebiliriz. İmplantın yerleştirilmesi sırasında acı ya da ağrı hissedilmiyor. Nedeni ise işleme başlanmadan önce anestezi uygulaması yapılıyor olmasıdır. Lokal anestezi ile implantın yerleştirileceği bölgede uyuşma sağlanıyor. Bu sayede hasta için konforlu bir süreç eşliğinde işlemin tamamlanması sağlanıyor. Bazı durumlarda sedasyon anestezinin tercih edilebileceğini de söyleyebiliriz. Anestezinin etkisi devam ettiği müddetçe hasta acı yahut ağrı hissetmiyor.

 Bu işlem sırasında diş etinin açıldığının ve aynı zamanda hastanın çene kemiğine bir müdahalenin gerçekleştirildiğini belirtmeliyiz. Çene kemiğine vidaya benzerlik gösteren bir tıbbi materyal yerleştiriliyor. Bu işlemin yapılabilmesi için de diş etinin bir miktar açılmasına ihtiyaç oluyor. Tüm bu işlemlere bağlı olarak uygulama sonrasında, anestezinin de etkisinin geçmesi ile birlikte çok hafif düzeyde bir acı hissedilmesi elbette çok normaldir.

 Ağrının şiddeti ise kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor. Bunun nedeni her bireyin ağrı eşiğinin farklı olabilmesidir. Çoğu zaman hastalar işlemden 1 gün sonra ağrı kesici ilaç kullanmaya gerek duymazlar. Sonuç olarak ‘dayanılmaz’ derecesinde bir ağrı olması da beklenmez. Bu düzeyde bir ağrının olması durumunda diş hekiminiz ile görüşmenizde ve bilgi vermenizde fayda olacaktır.

  İmplant Sonrası Ağrı Kaç Gün Sürer?

 Sıklıkla merak edilen hususlardan bir diğeri de implant sonrası ağrı süresidir. Hastalar işlemden sonra ne kadar süre ile ağrı yaşayacaklarını bilmek istiyor ve hazırlıklı bir şekilde tedaviye başlamayı hedefliyor. Hastanın ilaçlarını kullanması durumunda ağrı şikayeti çoğunlukla olmaz. Ender durumlarda işlemin yapıldığı gün çok hafif derecede ağrı hissedilebilir. Bu ağrı da ilaç kullanımı ile ortadan kaldırılabilir.

 Burada bilinmesi gereken husus, ağrının hastaların günlük hayatını etkileyecek kadar şiddetli olmadığıdır. Çoğu hasta implantın yerleştirilmesinin ardından evde istirahat etmeye ihtiyaç duyacak kadar şiddetli bir ağrı yaşamıyor. Aynı zamanda beslenmeyi ya da konuşmayı tamamen kesecek bir durum da gelişmiyor. İmplantın yerleştirilmesinin ardından hastalar rahatlıkla konuşabilir. Sadece sert gıdaların çiğnenmesi noktasında bazı sorunlar yaşanabilir. Zira birkaç gün boyunca zaten sert gıdaların çiğnenmesi önerilmiyor. Sonuç olarak implantın yerleştirilmesinin ardından yaşanan ağrı konusunda hastaların ciddi endişeler yaşamalarına hiç gerek yok.

  İmplant Sonrası İyileşme Süreci Nasıl Gerçekleşir?

 İyileşme sürecinde etkili olan unsurların başında, hastaların dokularındaki iyileşme hızıdır. Tıpkı implant sonrası ağrı gibi bu husus da kişiden kişiye değişkenlik gösterebildiğinden iyileşme sürecinin tamamlanması her hastada aynı zamana tekabül etmeyebiliyor. Çoğu zaman ağrı tamamen geçmiş olur ancak dokulardaki iyileşme tamamen gerçekleşmemiştir. Bu nedenle ağrı geçtiğinde de diş hekimi tarafından önerilen hususlara hastaların dikkat etmesi önemlidir. Eğer sorunsuz bir iyileşme süreci yaşamak isterseniz İyileşme sürecinde bazı hususlara dikkat etmelisiniz. Bu hususlara birkaç kısa örnek verebiliriz.

  İmplant Tedavi Sonrası Ağrı Kesici Alınır Mı?

 Hastalar implant sonrası ağrı yaşadıklarında ağrı kesici ilaç alabilir. Ancak kesinlikle sadece diş hekiminiz tarafından önerilen ağrı kesici ilacı kullanmalısınız. Gelişigüzel ilaç kullanımı sağlığa zarar verebilir. Bilindiği gibi ağrı kesici ilaçların amacı aynı olsa da etken maddeleri farklı olabiliyor. Bu nedenle diş hekiminizin reçete ettiği ağrı kesici ilacı kullanmanız son derece önemlidir. Aynı zamanda sadece belirtilen dozajda ve sıklıkta kullanılması da önem taşıyor. Ağrı kesici ilaçların etkisini gösterme süresi de değişebiliyor. Sadece 15 – 20 dakika sonra ağrının azalması söz konusu olabileceği gibi bu sürenin 1 saati bulması da mümkündür.

  İmplant Hangi Maddeden Yapılır?

Öncelikle implant sonrası ağrı olmasının nedeni bu materyalin üretiminde kullanılan malzeme değil, yapılan cerrahi müdahaledir. İmplantlar titanyum ve alaşımlardan üretiliyor. Bu materyaller ağız içi doku ile mükemmel bir uyum yakalıyor. Ağız içi sıvılarından olumsuz etkilenmiyor ve aynı zamanda ağız içi baskıdan, çiğneme kuvvetinden ya da benzeri unsurlardan zarar görmüyor. İmplantların kullanım ömrünün uzun olması bundan kaynaklanıyor da diyebiliriz. En önemli özelliği ise titanyumdan yapılan implantların vücut tarafından yabancı bir cisim olarak algılanmamasıdır. Bu nedenle alerjik reaksiyon riski de bulunmuyor.

  İmplantın Tutmadığı Nasıl Anlaşılır?

 Kimi zaman implant sonrası ağrı olması, hastalar tarafından implantın tutmadığı şeklinde yorumlanabiliyor. Deneyimli bir diş hekimi tarafından dikkatlice yapılan bir implant uygulamasının tutmaması mümkün değildir. Bu durumun son derece ender yaşandığının altını çizelim. Tutmadığının göstergesi ise implantın sallanmasıdır. Dokularda iyileşme tamamlandığı halde implantta sallanma meydana geliyorsa, tutmama ihtimali son derece yüksek demektir.

 Bir diğer gösterge de tedavinin üzerinden uzun süre geçmesine karşın ağrının geçmemiş olmasıdır. Aynı zamanda pek çok hastada olan ağrı şiddetinden daha fazla ağrı yaşanması da söz konusu olabilir. İmplant tutmadığında enfeksiyon gelişme riski de yüksek olur. Enfeksiyon olduğunda ağız içerisinde kötü bir koku ve tat olur. Hastanın ateşi yükselir ve kimi zaman kötü kokulu bir akıntı da meydana gelebilir. Bu durumda zaman kaybetmeden diş hekiminize başvurmanız son derece önemlidir. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

  Ankara İmplant Fiyatları Ne Kadar?

 Ankara dental implantlar yerli ve yabancı olmak üzere ülkemizde birçok marka ve çeşitte bulunmaktadır. Kliniğimizde Yerli, Kore, İsviçre, Alman olmak üzere çok sayıda implantı bünyemizde bulundurmaktayız. İmplant fiyatları sayı, marka ve tedavi planlamasına göre değişiklikler gösterir. Detaylı fiyat bilgisi almak ve muayene olmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 Adres: Öveçler Mahallesi , Çetin Emeç Bulvarı, Kabil Caddesi, No:3/A Çankaya / Ankara 

 Tel: 0531 694 51 41